Home » Bakker eerste leliekweker met LED toplighting

Onings Holland

Flowerbulbs

Bakker eerste leliekweker met LED toplighting

Kwekerij A. Bakker & Zn. BV uit Heerhugowaard is de eerste leliekweker in de wereld die in zijn kassen LED licht van Signify gaat gebruiken. Het bedrijf is overgestapt op Philips GreenPower LED toplighting om de bloemkwaliteit te verbeteren en het productierendement te verhogen. Directeur Marco van Uden is tevreden over de keuze voor het nieuwe licht: “de vooruitzichten zijn gunstig. Het gewas staat er uitzonderlijk goed bij.”

Kwekerij Bakker heeft vestigingen in Nederland, Frankrijk en Nieuw-Zeeland. Het bedrijf is gespecialiseerd in leliebollen en bloementeelt. Van de bloementeelt vindt 3,5 hectare plaats onder glas voor een wereldwijde groep klanten. De teelt onder LED-belichting vindt plaats op een oppervlak van 1,6 hectare.

Kwekerij Bakker verzorgt de virusvrije doorteelt tot aan de bloementeelt in eigen beheer. De bloementeelt vindt plaats in vier fasen, doordat er op roltafels wordt geteeld. In de beginfase wordt volledig LED gebruikt. Tijdens fase twee en drie worden LED en SON-T belichting gecombineerd en in de laatste fase wordt alleen SON-T licht gebruikt. De resultaten zijn veelbelovend, vindt de directeur. “Dat zien we aan de stevigheid, de grootte van de knop, lengte van de stengel, het aantal knoppen en de bladkleur.”

De kwekerij zoekt steeds naar manieren om te verduurzamen. Bijvoorbeeld door de verspilling van energie en grondstoffen tegen te gaan en door gewasbescherming effectiever in te zetten. “Wij willen onze meters beter benutten en de kostprijs verlagen”, zegt de directeur. “Wij zagen bij andere bloemen zoals lisianthus en chrysanten dat bij een hoger lichtniveau onder LED-groeilicht de productie toeneemt. Dat gaf bij ons de doorslag om over te stappen op LED toplighting.”

Op dit moment worden de effecten van LED op de bloemkwaliteit in kaart gebracht. Daarna ligt opschaling naar méér LED toplighting voor de hand en daarmee een hoger productierendement en een betere leliekwaliteit. Marco van Uden: “Wij zoeken altijd naar de ideale balans. Dat geldt ook voor ons energieverbruik. Het energieoverschot dat wij in het najaar hebben, kunnen we nu gebruiken door de LEDs aan te zetten, en we kunnen het LED-groeilicht veel preciezer inzetten. Na de winter kunnen we het optimum opnieuw bekijken en zien of het aantal A2-bloemen is afgenomen. Dat is een spannend moment waar we vol vertrouwen naar uitkijken.”

Bron: goedemorgensierteelt.nl

Volg ons op social media