Home » Tulpen- en zomerbollenseizoen gestart

Onings Holland

Flowerbulbs

Tulpen- en zomerbollenseizoen gestart

Deze week zijn de eerste tulpen- en alliumbollen geleverd in ons warenhuis. Dit betekent de start van een nieuw seizoen van het zomergoed. Naast tulpen zijn dat andere lentebloeiers, zoals alliums, narcissen, crocussen, irissen, hyacinten, freesia’s ect.. Later in het seizoen worden ook de amaryllisbollen verwacht.

Het groeiseizoen van de bollen heeft goede weersomstandigheden gekend, Dankzij een koud voorjaar, is de groei van het gewas traag op gang gekomen, waardoor de oogst met ruim een week later is gestart dan normaal. Dit zal ook consequenties hebben voor het bereiken van G-stadium.

Echter heeft de hevige regenval in de 3e week van juni her en der wat roet in het eten gegooid. In sommige delen van het land is rond de 100mm gevallen en werd er met man en macht gewerkt om het overtollige water van het land in de sloot te krijgen. In welke maten dit voor waterschade heeft gezorgd valt nog moeilijk te zeggen. Ditzelfde geldt voor het percentage fusarium, wat sterk afhankelijk is van de weersomstandigheden tijdens de oogst.

Het “ziekzoeken” heeft duidelijk gemaakt dat er meer partijen tulpenbollen het virus TVX bevatten dan gemiddeld. Dit heeft verregaande consequenties voor de classificering van de partijen, en dus of de bollen geëxporteerd mogen worden.

Zoals gewoonlijk volgen we de ontwikkelingen op de voet.

Volg ons op social media